MENU

LAMAN UTAMA

Laman Utama

 

MENU UTAMA 

 • Menu PELAWAT menyediakan informasi berguna tentang Rembau kepada pengguna portal. Antara maklumat yang terdapat dalam menu ini adalah seperti maklumat Tempat-tempat Menarik, Peta Rembau, Kemudahan dan lain-lain lagi.
 • Menu RAKYAT adalah capaian di mana pengguna dapat merujuk kepada pelbagai maklumat seperti Senarai Perkhidmatan, Pendidikan, E-Komuniti dan lain-lain lagi.
 • Semua maklumat penting tentang MP Nilai dan pengurusannya dikelaskan di dalam menu MAJLIS DAERAH REMBAU.

Menu Utama

 

CARIAN

 • CARIAN terletak dipenjuru kanan atas, ia membolehkan pengguna mencari maklumat yang dikehendaki.
 • Pada masa ini, fungsi Carian memberi tumpuan kepada maklumat di dalam Berita & Peristiwa, Artikel, Perkhidmatan (boleh di dapati dipenjuru kanan setiap muka surat).

Carian

 

KALENDAR

 • Kalendar memberi petunjuk kepada pengguna mengenai peristiwa yang berlaku pada tarikh-tarikh yang tertentu.
 • Ia juga mewakili submenu Peristiwa yang terdapat di dalam menu Berita & Peristiwa. Pengguna dapat mengetahui jika adanya sesuatu aktiviti / program melalui tarikh-tarikh yang telah dihitamkan.
 • Klik pada tarikh tertentu akan memaparkan aktiviti / program untuk hari tersebut.

Kalendar

 

GALERI FOTO

 • Memuatkan koleksi gambar yang di kategorikan mengikut album. Sebagai contoh; di dalam album Eagle Ranch, memaparkangambar-gambar aktiviti pada hari tersebut.
 • Gambar juga boleh di muat turun.

Foto

 

TATACARA PENGGUNAAN MOBILE WEB

Cara melayari laman web menggunakan telefon bimbit anda.

 1. Pastikan telefon bimbit anda telah di set untuk sambungan 3G. (Hubungi penyedia perkhidmatan anda sekiranya anda tidak pasti).
 2. Sebagai alternatif, jika telefon bimbit atau PDA anda mempunyai sambungan WiFi, aktifkan WiFi anda dan cari sambungan WiFi pilihan anda. (Sila ingat bahawa kebanyakan perkhidmatan WiFi memerlukan langganan).
 3. Pilih pelayar (‘browser') yang terdapat dalam telefon anda (contohnya. Internet Explorer Internet Explorer , Opera Opera, Safari Safari,     Web Mobile, dll.)
 4. Layari laman web menggunakan ‘browser' dengan menaip ‘http://www.mdr.gov.my/mobile' dan klik OK/Enter/Submit.    Paparan di bawah akan muncul di skrin telefon anda (bergantung pada jenama dan model telefon).

Web Mobile MDR1

Rajah 1 – Contoh paparan smart phone biasa

 1. Laman mobile akan dipaparkan di skrin telefon bimbit anda. Klik pada pautan untuk membaca kandungan atau     sambung melayar.

Web Mobile MDR2

Rajah 2 – Contoh paparan smart phone biasa

 1. Untuk kembali ke laman utama, klik pada Laman Utama atau pautan Home yang ditunjuk di atas.

Web Mobile MDR3

Rajah 3